Preguntes freqüents

Llistat de dubtes:

 

Per què és tan important separar a casa per poder reciclar els residus?

La majoria dels residus que no se separen correctament van a l'abocador. Els residus ben classificats es porten a plantes de reciclatge, les quals utilitzen aquests materials com a matèria primera per elaborar nous productes, generant activitat econòmica i millorant el medi ambient. Reciclar ens permet estalviar matèries primeres, energia, aigua i reduir les emissions d'efecte hivernacle. Per això, és important que col·laborem en el procés de reciclatge i separem correctament els residus a casa. Si no reduïm els residus que portem a l'abocador, en pocs anys s'hauran de fer nous abocadors amb els forts impactes ambientals que tindran. Hem d'aconseguir que la nostra descendència puga gaudir de la Terra igual que nosaltres i no deixar-los un territori ple d'abocadors. A més, amb la nova legislació europea, per al 2023 per cada tona que envie cada municipi a abocador, hi haurà uns impostos, que es poden traslladar a multes si augmenta el volum de residus.

Per què hem de separar la nova fracció orgànica?

Els residus de la fracció orgànica poden valorar-se com a compost orgànic mitjançant un procés de compostatge. Una fracció de residus orgànics degudament separats ens garantirà un compost segur i de qualitat i així, evitarem que gran part dels residus vagen a parar als abocadors. A més, si separem la matèria orgànica facilitem la recuperació de la resta de material que depositem a la bossa de la fracció resta.

Per separar l'orgànica, puc fer servir les bosses normals de plàstic en comptes de bosses compostables?

Es poden fer servir les bosses de plàstic, tot i que estes fan que el compost final obtingut siga de menys qualitat per a l'agricultura i la jardineria, per tant, és recomanable utilitzar les biodegradables. Estes es poden adquirir als supermercats i tendes del poble.

Si gats i gossos senten olor de menjar als poals que estan als carrers, no hi ha perill que els obrin i escampen el fem al carrer?

Els poals tenen un sistema de bloqueig de la tapa quan l'ansa està col·locada a la part frontal, que impedeix que els animals puguen obrir-los.

Per què cal canviar el sistema de recollida? Què té de roín l'actual?

El sistema de recollida actual, amb contenidors al carrer, no aconsegueix superar el 10% de recollida selectiva al nostre municipi. Amb l'actual normativa de residus europea, estatal i autonòmica ens demanen arribar al 65% de separació de residus en origen, per tal d'aconseguir reduir la contaminació per residus i millorar el medi ambient. Tingues en compte que el 90 % dels residus que generes a casa es poden reciclar si els separes correctament; el porta a porta és el sistema que ajuda a millorar el reciclatge d'una manera més ràpida i còmoda per a tothom.

El sistema de contenidors ha produït un increment de residus destinats a l'abocador i a la incineradora, i s'han perdut els recuperadors tradicionals. En sembla que els residus desapareixen: ho llancem tot al contenidor, algú ho arreplega i ens dona igual on es porta. Però no és així, no desapareix.

Amb el porta a porta es vol recuperar la idea que els residus són recursos que es poden reciclar i que cadascú s'ha de responsabilitzar d'allò que genera.

Per què s'ha optat pel sistema de recollida porta a porta i no per un altre?

Perquè les Alqueries, per la seua morfologia, és ideal per a aplicar este sistema. Cases baixes, i una porta per habitatge. A més, a Europa és el sistema de referència perquè permet incrementar el percentatge de la recollida selectiva, superant el 70 % en alguns casos. I més prop de nosaltres, a Catalunya, ja ha estat implantat amb èxit a més de 300 municipis, i en algunes poblacions se supera el 80 % de recollida selectiva.

Per què el porta a porta comporta millors resultats de recollida selectiva?

Perquè s'individualitza l'aportació, la qual cosa permet identificar l’habitatge, ja que els residus es deixen davant de cada porta i si no es deixen correctament no s'arrepleguen. Això obliga a separar els residus a qui actualment no ho fa.

Per què es lleven els contenidors del carrer? No seria convenient deixar-los com a alternativa per a la gent que no pot treure els residus en l'horari establert?

La implantació d'un sistema de recollida de residus porta a porta al poble descarta que n'hi haja qualsevol altre. És a dir, no poden conviure-hi dos sistemes de recollida de les deixalles perquè això suposaria una despesa econòmica innecessària i seria molt més complicat de gestionar pels serveis municipals.

De tota manera, existiran dos punts d'emergència per a casos puntuals, on es podran depositar els residus de les diferents fraccions quan la ciutadania no puga complir en l'horari establert de recollida per motius justificats. Aquestos punts funcionaran amb targeta identificativa i contenidors intel·ligents que permetran controlar el seu ús i també les incidències que puga haver-hi.

Fa molts anys ja es recollia porta a porta i els carrers estaven plens de brutícia i pudors. Per què reinstaurar un sistema que ja està superat?

El model que es planteja ara només agafa els aspectes positius de la recollida que es feia fa anys, ja que deixar els residus davant de casa és molt còmode, sobretot per a la gent gran. Però els residus no es poden deixar de qualsevol manera. Cal separar-los correctament i deixar cada dia la fracció que toca. A més, es trauran amb poals equipats amb un sistema de tancament per evitar vessaments i que els gats i els gossos els puguen obrir i remenar.

Els poals obligatoris s'hauran de pagar?

Les setmanes prèvies a l'inici del servei es repartiran els kits de poals de forma gratuïta, que inclouran un de marró per a la matèria orgànica (20 l) i un altre més gran (40 l) per a traure la resta de fraccions el dia que corresponga, sempre dins d'una bossa. És a dir, la fracció orgànica tindrà un poal exclusiu que evita males olors i la resta de fraccions es trauran en un altre poal comú per a totes, cada dia la que toque. D'aquesta manera cada habitatge organitzarà la separació de residus com considere oportú, depenent de l'espai que es tinga.

Per què serveixen els xips?

Els poals que et facilita l'Ajuntament estan identificats amb un xip que permet controlar l'eficiència del servei de recollida, a més d'optimitzar costos en un futur en funció dels resultats obtinguts. També permeten fer un seguiment de les incidències i resoldre més ràpidament els dubtes que puguen sorgir.

És una eina de responsabilitat. Amb la implantació del xip als poals es pretén arribar en un futur a realitzar una bonificació a la taxa de fem i implantar un sistema on aquells que millor separen menys paguen. El xip ens permet tindre un comptador dels residus per saber qui ho fa correctament i qui no.

És cert que els xips dels poals contindran les meues dades personals?

No, els xips només contindran l'adreça de l'habitatge i no contindran cap dada personal.

Això vol dir que ara ens controlaran?

No és una qüestió de control per control. No ens preguntem si amb el comptador de l'aigua, la llum o el gas ens controlen; tampoc ens ho preguntem amb les matrícules dels cotxes i els radars. Igual que l'aigua que consumim, o la llum o el gas que gastem, es controla a través d'un comptador per després pagar cadascú la seua factura, amb els residus ha d'acabar passant el mateix. Per tant, no és una qüestió de control sinó de corresponsabilització.

S'inspeccionaran les bosses per comprovar que estic fent bé la separació?

Les persones operàries de la recollida, a l'hora d'agafar les bosses, saben valorar si els residus que la bossa conté són de la fracció que toca. Es pot apreciar si a la bossa de la fracció resta hi van residus que pertanyen a altres fraccions pel pes, forma, densitat... O perquè es noten les arestes dels envasos o si la bossa és excessivament voluminosa.

Les bosses abandonades es poden obrir, ja que són actes incívics que poden arribar a ser sancionats.

Què passa si no ho faig bé?

Les persones operàries del servei no recolliran la bossa i enganxaran un adhesiu on es determinarà perquè aquell poal o bossa no ha estat recollit, ja siga perquè no s'han separat correctament els residus del seu interior, hi ha hagut una confusió amb el dia de recollida i s'ha tret una fracció que no toca, s'ha tret la bossa sense el poal, etc. Si aquestes accions es produeixen reiteradament en un mateix habitatge i/o establiment comercial, s'intentarà analitzar la situació, i ajudar a millorar la seua conducta.

En cas de no fer bé la separació o no traure correctament la fracció corresponent a eixe dia, em posaran una multa o m'augmentaran la tarifa?

No es posarà cap multa a ningú d'entrada. Es recollirà la informació i s'intentaran resoldre les incidències a través d'informació i resolució de dubtes a la ciutadania que puga errar en les primeres setmanes de recollida. Si les males pràctiques persisteixen, aleshores sí que es podran establir sancions econòmiques.

On puc llençar els residus si un dia no sóc a casa o arribe fora de l'horari de recollida establert?

L'Ajuntament establirà dos punts d'emergència on els ciutadans i ciutadanes podran trobar contenidors de totes les fraccions per poder deixar la bossa de fem en casos excepcionals. Per a complir en les noves normatives europees, aquests contenidors funcionaran amb targeta identificativa per controlar la freqüència amb la qual l'utilitzen les persones usuàries i també la correcta separació de les diferents fraccions.

Si genere més fem del que cap al poal i el pose en una bossa damunt de la tapa, el servei de recollida se l'endurà?

Sí, sempre que estiga separada correctament i corresponga a la fracció de recollida d'eixe dia. Els cartons de grans dimensions es podran posar també al costat del poal plegats en un fardell. Però recorda que el millor és que tot el fem estiga dins del poal ben tancat. Per això el que hem d'aconseguir és reduir el volum de la bossa minimitzant els residus que generes a casa realitzant un consum responsable. A més, recorda doblar o plegar els envasos que van a la fracció groga o la blava perquè ocupen menys volum i et càpiguen millor a la bossa i el poal.

Sóc una persona gran, tinc por d'equivocar-me o no recordar la fracció que toca cada dia.

La recollida porta a porta està especialment pensada per persones grans, ja que podreu deixar els residus just davant de casa, sense necessitat de fer grans desplaçaments i alçar les tapes dels contenidors, que moltes vegades no estan adaptades. Per facilitar que no hi haja dubtes, es donarà un imant de nevera a cada habitatge on hi haurà descrita la fracció que toca traure cada dia i quins residus es poden tirar en cada una d’eixes fraccions. Així i tot, si es tenen dubtes es pot sol·licitar un calendari mensual de recollida per tindre clar cada dia que hem de traure a la porta de casa.

Com evite les olors dins de la casa fins al dia de recollida de la fracció que les provoca?

La fracció orgànica ben separada no ocupa molt de volum. Quan tinguem plena la bossa de la fracció orgànica la lliguem ben lligada i la dipositem dins del poal airejat facilitat per l'Ajuntament fins al dia que toque traure'l al carrer. Els bolquers es podran traure cada dia, en una bossa a banda si no toca recollida de la fracció resta i amb un distintiu enganxat a la bossa que es facilitarà a l'Ajuntament.

Amb la implantació de la recollida porta a porta desapareixerà el servei de l'ecoparc?

El servei de l'Ecoparc no es veurà afectat per la implantació de la recollida de residus porta a porta, perquè la seua funció és facilitar als ciutadans i ciutadanes un lloc on dipositar els residus catalogats com perillosos, voluminosos o que no pertanyen a les fraccions que es recullen a la porta de casa (excepte el vidre). Igualment, es continuarà aplicant el descompte de la Targeta Verda del Consorci.

Què faig amb els residus de medicaments?

A totes les farmàcies disposes d'un punt SIGRE on pots depositar els residus dels medicaments (envasos inclosos).

Què faig amb les piles?

Les pots depositar al contenidor corresponent de l'Ecoparc. També per a xicotets volums pots trobar contenidors als establiments comercials on venen piles, o en algunes papereres del poble.

On puc depositar els excrements d'una mascota?

Si tens una mascota, has d'arreplegar els seus excrements al carrer i pots depositar la bossa a les papereres de vorera que pots trobar per tot el poble, o endur-te-la a casa i tirar-la a la fracció de la resta.

Què faig amb l'oli de cuina?

Pots acumular-lo en botelles o garrafes de plàstic, però assegura't que es tanquen correctament, de manera hermètica. Una vegada plenes, les pots portar a l'Ecoparc, o a un dels dos contenidors d'oli usat que tenim al nostre poble i que es quedaran per donar el servei.

Què puc fer amb la roba?

La roba que ja no vulgues utilitzar la pots donar a diferents organitzacions benèfiques. Si està en mal estat, pots portar-la a l'Ecoparc. A banda, a les Alqueries hi ha un contenidor de roba al carrer Caixer.

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de les Alqueries, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça Major, 1, Ajuntament de les Alqueries, 12539, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).